Inflation og højere renter tvinger fjernvarmeprisen op

19. september 2024

Inflation og højere renter tvinger fjernvarmeprisen op

 

Udrulning af fjernvarme i Haderslev går strygende, men tilstrømningen af nye kunder, højere renter og stigende priser på anlægsarbejdet gør varmen dyrere fra nytår.

Udvidelsen af fjernvarmenettet er en stor succes. Mere end 3000 husstande har allerede sagt ja tak til Haderslev Fjernvarmes tilbud om at skifte gasfyret ud med grøn fjernvarme. Det er 58 procent flere end forventet, da udvidelsen af fjernvarmenettet startede i 2021.

Tilstrømningen af nye kunder betyder dog, at investeringerne  til både udvidelse af fjernvarmenettet og nye produktionsanlæg vokser og at det dermed er nødvendigt at optage større lån.

Som andre store anlægsarbejder er udvidelsesprojektet i Haderslev herudover også ramt af stigende priser og højere renter på lån. 


Prisstigning pr. 1. januar 2025

For et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter og et varmeforbrug på 18,1 MWh betyder prisstigningen en meromkostning på 226 kr. om måneden.

For en standardlejlighed på 75 kvadratmeter og et varmeforbrug på 
15 MWh varmeforbrug betyder prisstigningen en meromkostning på 
182 kr. om måneden.

For et standardhus med komplet-abonnement stiger prisen med 251 kr. om måneden.

Se prisstigningen udspecificeret nederst på siden.

 

I uge 39 udsendes information om prisstigningerne via Eboks eller pr. brev, til forbrugere, der har direkte afregning til Haderslev Fjernvarme.


Prisstigningen ærgrer os, men ingen er herre over hverken inflation eller renteniveauet.

Prisen for fjernvarme i Haderslev er dog fortsat konkurrencedygtig med stabil, nem og grøn varme. Og varmeprisen er også i 2025 betydeligt lavere end da den toppede for nogle år siden. Dengang var det de høje flis- og energipriser, der var skyld i højere varmepriser. Selvom prisen på træflis fortsat er historisk høj, vil varmeprisen  pr. 1. januar ikke nå op på samme høje niveau som dengang.

 

Prisstigningen varsles i god tid

Prisstigningen meldes ud i god tid, hvilket dels sker ud fra et hensyn til kunderne og dels ud fra Varmeforsyningslovens krav om tre måneders varsling ved større prisstigninger.

Men hvis vi oplever positiv udvikling i f.eks. flispriser, renter, elpriser eller andet, kan det betyde at prisstigningen den 1. januar 2025 bliver mindre end det, vi varsler nu.

De endelige priser for 2025 fastlægges først ultimo december 2024.
Jo senere på året vi laver budgettet og og dermed fastlægger priserne for 2025, jo bedre grundlag har vi for at fastlægge priser som holder hele året

 

Haderslev Fjernvarme må ikke hverken tjene eller tabe penge.

Varmeforsyningsvirksomheder er underlagt en non-profit-regulering i varmeforsyningsloven. Det betyder at vi hverken må have overskud eller underskud. Med andre ord er prisen på varme en direkte konsekvens af fjernvarmeselskabets omkostninger.

Så hvis vores omkostninger falder, vil varmeprisen også falde.

De seneste par år, har prisen både været sat op og ned. Netop fordi vores omkostningsniveau skifter og dermed også varmeprisen.

I fremtiden vil vi med vores nye produktionsmix have en mulighed for at holde priserne mere stabile, da vi kan producere varme på både flis, elektricitet og naturgas.

 

Langsigtet investering i grøn og billig varme.

Udrulningen af fjernvarmen har betydet, at der er blevet investeret langsigtet i at udvide og elektrificere varmeproduktionen.

Ved Industri Langkær står der snart en stor kollektiv varmepumpe, en elkedel og en stor akkumuleringstank klar, som supplement til den elkedel, på Fjordagervej, som vi allerede sidste år tog i brug.

Fremover kan Haderslev Fjernvarme derfor sprede varmeproduktionen ud på flere energiformer end træflis, som hidtil har stået for 95 % af varmen. I stedet bliver det nu muligt at udnytte prissvingninger på elmarkedet og spare på både træflis og naturgas.

Kombinationen af akkumuleringstanke og elbaserede anlæg, gør det muligt at producere varme, når strømmen er billig, og gemme den i akkumuleringstankene. Varmen i akkumuleringstankene kan så bruges, når strømmen er dyr eller når de billigste produktionsenheder ikke kan dække hele efterspørgslen på varme.

Så både muligheden for at vælge forskellige energikilder og mulig-heden for at gemme varmen giver fjernvarme store fordele frem for alternative opvarmningsformer.

Investeringerne fremtidssikrer og moderniserer varmeproduktionen, og vil gavne både kunderne og hele kommunen, fordi vi dermed får større muskler til at agere på energimarkedet og bredere skuldre til at bakke op om kommunens klimamål.

 

Haderslev Fjernvarme skal fortsætte med at udvikle sig

Med flere forbrugere på fjernvarme, bliver der flere skuldre til at løfte den grønne omstilling, vi skal igennem i Danmark. I fællesskab kan vi komme i mål.

Ud over investeringer i nye produktionsanlæg, er der pt. dialog i gang med et par virksomheder, hvor vi vil have mulighed for at aftage overskudsvarme eller bruge overskydende varmeproduktionskapacitet.

Det er ressourcer, som ellers går til spilde – men fjernvarme kan opsamle disse ressourcer og få gavn af dem i fjernvarmesystemet. Samarbejder med muligheden for at udnytte spildvarme og/eller over-skydende varmekapacitet er endnu en fordel ved fjernvarmesystemer.

Haderslev Fjernvarme skal fortsætte med at optimere og effektivisere til gavn for kunderne. Og hvis det bliver muligt at reducere omkost-ningerne, vil fjernvarmeprisen helt naturligt blive sat ned.

 

Status for udrulning af fjernvarme til flere byer og bydele

Gravearbejdet i Starup er så godt som afsluttet – og entreprenørerne er rykket videre til de sidste områder af det store udvidelsesprojekt.

Der graves pt på Engkær, Odinsvej, Thorsvej og Frejasvej. Og snart står resten af Erlev også for tur. Gravearbejdet i det område forventes at vare frem til slutningen af foråret 2025.

I den sydlige bydel, graves der på Solsikkevej. Men allerede i 4. kvartal 2024 forventes opstart af gravearbejdet i flere områder syd for Grønningen og øst for Vilstrupvej. I størstedelen af 2025 vil der være gravearbejde i de områder.

Og fra januar 2025 kan Marstrup se frem til at gravemaskinerne starter op.

Vi graver også på Hjortebrovej og i samarbejde med Provas graver vi på Kløvermarken. Her graves store ledninger ned, der skal bruges til at transportere varmen fra industri Langkær ind til Haderslev.

I forhold til tidsplaner ser projektet overordnet ud til enten at holde tidsplanen eller måske være lidt foran tidsplanen.

Økonomisk har projektet dog som nævnt større udfordringer. Projektet er bl.a. ramt af større indeksreguleringer af kontrakter, udbud med højere prisen end forventet, udfordringer med andre ledninger i jorden end budgetteret, og regnfulde perioder, der giver ekstra arbejde.

Når det kombineres med at renteniveauet er et helt andet end da projektet startede, får det en afsmittende effekt på varmeprisen.

 

Anmodning om øget kommunal garantistillelse

De øgede omkostninger til projektet medfører også øget finansieringsbehov. Vi anmoder derfor også kommunen om at hæve den kommunalgarantistillelse med 77 mio. kr.

Vi forventer ikke at skulle bruge alle 77 mio. kr., men det vil bl.a. afhænge af hvor mange flere, der ønsker fjernvarme og hvordan prisniveauet for de resterende områder udvikler sig.

Vi vil søge den billigst mulige finansiering af udvidelsesprojektet. Men selve renteniveauet i samfundet kan ikke undgås at påvirke omkostningerne til lån.

 

Du kan selv tage toppen af prisstigningen

Det er den variable del af varmeregningen, der stiger mest. Derfor afhænger prisen mest af dit forbrug. Du kan derfor gøre en del for selv at spare på varmen.

Hvis du f.eks. sænker rumtemperaturen med 1 grad, kan du som tommelfingerregel spare ca. 5% på varmeforbruget.

Se vores gode råd til at udnytte fjernvarmen bedst muligt her.

 

FJERNVARME KONTRA NATURGAS

Beregning af besparelsen ved fjernvarme pr. 1. jan. 2025 for et standardhus på 130 m2 og et forbrug på 18,1 MWh:

FJERNVARME    
Effektbidrag 130 m2-BBR boligareal á 16,50 kr./m2 2.145,00
Administrationsbidrag   992,50
SAMLET OMKOSTNING   16,092,58
     
NATURGAS    
Gasforbrug 1.543 m3 á 11,72 kr./m3 18.083,96
SAMLET OMKOSTNING   18.083,96
     
Besparelsen pr. år Fjernvarme kontra Naturgas 1.991,39

Besparelsen er ekskl. gasfyrsservice og elforbrug til gaskedel, hvorfor besparelse med fjernvarme vil være større end angivet.

Gasforbruget på de 1.543 m3 pr. år er sat for et gasfyr med en alder på op til 4 år.

Gasprisen er d. 20. sep. 2024 hentet fra www.gasprisguiden.dk 

//